Ιστορικό / Υπηρεσίες

Ktirio AimodosiasH Moνάδα Πρόληψης Μεσογειακής αναιμίας ιδρύθηκε το 1974. Συνεργάζεται με τo Κέντρο Αναφοράς Πρόληψης Θαλασσαιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών που είναι και το μοναδικό στον Ελληνικό χώρο, συνεργαζόμενο Κέντρο με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) για τη Θαλασσαιμία και τις Αιμοσφαιρινοπάθειες. Προβαίνει σε διαγνωστικό έλεγχο  3.000-4000 ατόμων περίπου ετησίως (Ελλήνων και αλλοδαπών), δωρεάν. Για την διάγνωση των φορέων απαιτείται μια σειρά ειδικών αιματολογικών εξετάσεων, η αξιολόγηση των οποίων απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό, λόγω της ετερογένειας που παρουσιάζει η αιματολογική εικόνα των φορέων.

Εκτός από Μεσογειακή Αναιμία., τα άτομα εξετάζονται και για άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες, ενώ η παροχή γενετικών συμβουλών αποτελεί μέρος της διαδικασίας. Η ομάδα των εξετάσεων περιλαμβάνει την γενική ανάλυση αίματος (προσδιορισμό του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων, αιμοσφαιρίνης, αιματοκρίτη, ερυθροκυτταρικών δεικτών MCV, MCH, MCHC, RDW), την μορφολογία των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τον ποιοτικό και ποσοτικό προσδιορισμό των αιμοσφαιρινικών κλασμάτων με χρήση υγρής χρωματογραφίας υψηλής πίεσης (HPLC), καθώς και ειδικές ηλεκτροφορητικές μεθόδους. Ιδιαίτερα σημαντικός στην διάγνωση είναι ο αποκλεισμός της σιδηροπενίας, όπου αυτός είναι απαραίτητος, με μέτρηση του σιδήρου και της φερριτίνης ορού. Η παρουσία α-Μ.Α., επίσης περιπλέκει την διάγνωση και υποδηλώνεται από την αιματολογική εικόνα και την παρουσία εγλείστων στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Η α-Μ.Α. επιβεβαιώνεται με βιοσύνθεση αιμοσφαιρίνης και DNA στο Κέντρο Αναφοράς. Τέλος, για την ασφαλή διάγνωση, είναι εξίσου σημαντική η συνεχής εφαρμογή του ποιοτικού ελέγχου σε όλες τις εργαστηριακές τεχνικές.

Η μόνη Μονάδα Πρόληψης στην Θεσσαλονίκη, εγκατεστημένη στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο λόγω των Μαιευτικών Κλινικών. Αποτελείται από έναν ιατρό αιματολόγο και από 2 εξειδικευμένους τεχνολόγους. Καλύπτει όλη την Βόρεια Ελλάδα και Θράκη για θέματα προγεννητικού ελέγχου.

Συνοπτικά η δραστηριότητα του τμήματος είναι:

  • Εργαστηριακή διερεύνηση αιμοσφαιρινοπαθειών.
  • Έλεγχος πληθυσμιακών ομάδων (μαθητές σχολείων, λυκείων).
  • Έλεγχος ζευγαριών και διατύπωση γενετικής συμβουλής.
  • Προγεννητικός έλεγχος (λήψη τροφοβλάστης , ή αμνιακού υγρού σε συνεργασία με τις Μαιευτικές Κλινικές του Νοσοκομείου μας και εργαστηριακός έλεγχος στο Κέντρο Αναφοράς (Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών).
  •  Ο αριθμός των προγενετικών ελέγχων περίπου ανέρχεται σε 25-30 περιπτώσεις ετησίως.
  • Παρακολούθηση εγκύων (αναιμίας κύησης) με ή χωρίς αιμοσφαιρινοπάθειες
  • Διερεύνηση και αντιμετώπιση αναιμιών.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΝΑΚΟΙΝ.

October 2023
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031