Παθολογοανατομικό Εργαστήριο

ΚΤΙΡΙΟ : Α’
ΟΡΟΦΟΣ : 1ος
E-maile-mail Διευθυντ. : dpalab@ippokratio.gr


Γενικά
Προσωπικό
Παρεχόμενες Υπηρεσίες
Σημασία των Παθολογοανατομικών Εξετάσεων

Συντονιστής Διευθυντής : Dr Ιωάννης Βενιζέλος
Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ»

Τηλ. Γραμματείας: 2310 892045,
E-mail: dpalab@ippokratio.gr

Γενικά

Το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο λειτουργεί ως Τμήμα του ΕΣΥ, σύμφωνα με τον ισχύοντα οργανισμό και στεγάζεται στον πρώτο  όροφο του κτιρίου Α΄ (παλαιό Αγία Σοφία) του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου.

Λειτουργεί γραμματεία με σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης και συγκεκριμένες ώρες εξυπηρέτησης του κοινού 12.00-2.00 μ.μ

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 892045

Τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων δίνονται μέσω της Κλινικής που πραγματοποιήθηκε η νοσηλεία του ασθενούς, ενώ για  την  παραλαβή αντίγραφων εξετάσεων ή άλλα στοιχεία από το αρχείο του εργαστηρίου απαιτείται αίτηση στο πρωτόκολλο (κτίριο Β’- ισόγειο).

Προσωπικό

Συντονιστής Διευθυντής: Dr ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο έχει 7 οργανικές θέσεις ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ, ειδικότητας Παθολογικής Ανατομικής. Σήμερα στελεχώνεται από 5 έμπειρους  ιατρούς ΕΣΥ, τους :

  • ΠΑΝΤΖΑΚΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΕΣΥ
  • ΚΑΤΣΙΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΕΣΥ
  • ΦΛΑΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΣΥ
  • ΑΜΠΛΙΑΝΙΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΣΥ
  • ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΑ, ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Α’ ΕΣΥ

Παρεχόμενες Υπηρεσίες

Το Εργαστήριο  έχει ως αντικείμενο δραστηριότητας τη μακροσκοπική και μικροσκοπική εξέταση, με σκοπό τη διάγνωση των παθήσεων με τις μεθόδους της Παθολογικής Ανατομικής, όλων των εγχειρητικών και ενδοσκοπικών παρασκευασμάτων καθώς και των βιοψιών, που προέρχονται από τις Κλινικές-Τμήματα του ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα εξυπηρετεί ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό:

  • οστεομυελικών βιοψιών και βιοψιών λεμφαδένων για αιματολογικά νοσήματα παίδων και ενηλίκων (για τις οποίες υπεύθυνος είναι ο κ Βενιζέλος)
  • ογκολογικών παρασκευασμάτων παίδων και ενηλίκων,
  • παρασκευασμάτων ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος ή νεφρού, βιοψίες γαστρεντερικού συστήματος και πολλές βιοψίες νεφρού.

– Εξυπηρετούνται επίσης επαρχιακά Νοσοκομεία καθώς παραλαμβάνονται και διεκπεραιώνονται τα γυναικολογικά παρασκευάσματα του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, τα Νευροχειρουργικά παρασκευάσματα και οι βιοψίες νεφρού του Νοσοκομείου Καβάλας, οι βιοψίες νεφρού  του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, τα έμβρυα για νεκροτομή των Νοσοκομείων Καστοριάς και Κοζάνης.

– Μακροσκοπική και μικροσκοπική εξέταση όλων των ταχειών βιοψιών του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου και των ταχειών βιοψιών όλων των ηπατικών μοσχευμάτων των υποψηφίων δοτών ως το μοναδικό Νοσοκομείο που διενεργούνται μεταμοσχεύσεις ήπατος σε πανελλήνιο επίπεδο.

Η ταχεία βιοψία αποτελεί μια σημαντική διεργασία κατά την καθημερινή άσκηση της παθολογικής ανατομικής.  Διενεργείται κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, μπορεί να προσφέρει άμεση διαγνωστική κατεύθυνση, καθώς το αποτέλεσμά της αναμένεται να τροποποιήσει τη χειρουργική επέμβαση.

– Μακροσκοπική και μικροσκοπική εξέταση νεφρικών μοσχευμάτων.

– Ανοσοϊστοχημική διερεύνηση καλοήθων και κακοήθων νεοπλασμάτων προς αποσαφήνιση της ιστογενετικής τους προέλευσης, των προγνωστικών παραγόντων κακοηθείας και των δεικτών ανταπόκρισης στη θεραπεία.

Σημασία των Παθολογοανατομικών Εξετάσεων

Με βάση τα πορίσματα των παθολογοανατομικών εξετάσεων, τίθεται για πρώτη φορά ή επιβεβαιώνεται η τελική διάγνωση των διαφόρων νοσημάτων, καθορίζεται ή τροποποιείται η θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών και παρακολουθείται το αποτέλεσμα της θεραπευτικής αντιμετώπισης.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΝΑΚΟΙΝ.

October 2023
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031