Παιδοογκολογικό Τμήμα ΕΣΥ

ΚΤΙΡΙΟ : Δ’
ΟΡΟΦΟΣ : 2ος
E-maile-mail Διευθυντ. : dongol@ippokratio.gr
e-mail Προϊσταμ. : pongol@ippokratio.gr


Πρόλογος
Προσωπικό
Χώροι
Έργο
Ιατρικό προσωπικό
Νοσηλευτικό προσωπικό
Ειδικό Δημοτικό Σχολείο
Διάφορα θέματα
Χρήσιμες πληροφορίες – Επικοινωνία

Συντονιστής Διευθυντής Παιδοογκολογικού Τμήματος : Δημήτριος Εμμ. Κολιούσκας

Πρόλογος

Το Παιδοογκολογικό Τμήμα του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης υπάρχει σαν ανεξάρτητο (δηλαδή που δεν αποτελεί μέρος άλλης κλινικής, με δική του Διεύθυνση, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και αποκλειστικά δικό του έργο), το μόνο ανεξάρτητο Παιδοογκολογικό Τμήμα Ε.Σ.Υ στη Βόρειο Ελλάδα από το 1990. Νοσηλεύει 40-50 νέες περιπτώσεις παιδιατρικών κακοηθειών κάθε χρόνο ενώ παρακολουθούμε γύρω στα 800-1000 παιδιά στα εξωτερικά μας ιατρεία. Οι ασθενείς μας προέρχονται από όλη την Βόρεια Ελλάδα και Θράκη αλλά και από την Θεσσαλία, την Ήπειρο και ευκαιριακά και την Στερεά Ελλάδα. Στα νεοδιαγιγνωσκόμενα παιδιά με καρκίνο (δηλαδή με λευχαιμίες και συμπαγείς όγκους) χορηγούμε κυρίως χημειοθεραπεία η οποία με τα ιδιαίτερα, πολύπλοκα πρωτόκολλα εφαρμογής της είναι μία κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση. Δεδομένου δε ότι είναι και πολύ τοξική, μία εξίσου σημαντική μας ενασχόληση είναι και η αντιμετώπιση των πολύ σοβαρών παρενεργειών και επιπλοκών της (σοβαρές λοιμώξεις λόγω ανοσοκαταστολής, αιμορραγίες και πολλά άλλα). Όμως ο ρόλος μας είναι ευρύτερος. Συντονίζουμε την περαιτέρω θεραπεία των παιδιών (ακτινοθεραπεία, εγχείριση ή μεταμόσχευση μυελού των οστών) σε άλλα τμήματα. Και, βέβαια, παρακολουθούμε μακροχρόνια τα παιδιά μετά το τέλος της θεραπείας τους. Το ποσοστό πλήρους ιάσεως των ασθενών μας σε πανελλήνιο επίπεδο και σε επίπεδο δικού μας τμήματος είναι πολύ ενθαρρυντικά. Πάνω από το 70%  – 80% των παιδιών με καρκίνο που νοσηλεύονται γίνονται καλά από το νόσημά τους. Στόχος μας είναι η ακόμη υψηλοτέρου επιπέδου φροντίδα του παιδιού με καρκίνο στην Βόρεια Ελλάδα αλλά και η περαιτέρω αύξηση του ήδη υψηλού ποσοστού πλήρους ιάσεως των παιδιών μας.

Το Παιδοογκολογικό τμήμα συνεργάζεται άμεσα με τις δύο Πανεπιστημιακές Παιδιατρικές κλινικές του νοσοκομείου καθώς και με την Παιδοχειρουργική μας κλινική. Επίσης, εξαρτάται άμεσα από το Αιματολογικό Εργαστήριο της Α’ Παιδιατρικής κλινικής του ΑΠΘ του νοσοκομείου, την εμπειρία του οποίου έχουμε απόλυτη ανάγκη. Φυσικά, στην εργαστηριακή διάγνωση συμμετέχουμε ενεργά και εμείς. Επιπροσθέτως, εξαρτώμεθα άμεσα και από το Ανοσολογικό Εργαστήριο της ίδιας κλινικής, το οποίο διενεργεί τις εξετάσεις ανοσοφαινοτύπου μυελού των οστών και περιφερικού αίματος για τις διάφορες αιματολογικές κακοήθειές μας. Και του εν λόγω εργαστηρίου η εμπειρία είναι εξαιρετική και αποτελεί επίσημο πιστοποιημένο κέντρο αναφοράς του διεθνούς πρωτοκόλλου χημειοθεραπείας οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας ALLIC BFM στον Ελλαδικό χώρο για τους εν λόγω ελέγχους.  Για εξετάσεις που δεν διενεργούνται στο νοσοκομείο μας (μοριακός έλεγχος λευχαιμικών βλαστών κλπ.) μας εξυπηρετούν τα εργαστήρια του αιματολογικού τμήματος του νοσοκομείου «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ».

Το τμήμα μας εφημερεύει 365 ημέρες το χρόνο, εννοείται και στις αργίες και Κυριακές και έχει καθημερινά τακτικά εξωτερικά ιατρεία.

Προσωπικό

Στο Παιδοογκολογικό τμήμα του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης στεγάζεται και το ειδικό σχολείο και νηπιαγωγείο με μια (1) διδασκάλισσα – διευθύντρια και μια (1) νηπιαγωγό διευθύντρια.

Χώροι

Το Παιδοογκολογικό Τμήμα του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης είχε την τύχη να τεθεί υπό την σκέπη του Ιδρύματος «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ» με φορέα υλοποίησης την «ΛΑΜΨΗ» και να ανακαινισθεί, να αναδιαμορφωθεί και να αναπλασθεί εκ βάθρων από αυτό (τα εγκαίνια της νέας ευρωπαϊκών προδιαγραφών πτέρυγας έγιναν τον Οκτώβριο του 2009). Είναι πραγματικά ανεκτίμητη και κυρίως ουσιαστική η προσφορά αυτή του Ιδρύματος «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ» στο παιδί με καρκίνο, στην ευαίσθητη περιοχή της Βορείου Ελλάδος και όλοι εμείς οι εργαζόμενοι στο τμήμα, υπό οιανδήποτε ιδιότητα, αισθανόμαστε απέραντη και βαθιά ευγνωμοσύνη προς αυτό.

Το ανακαινισμένο Παιδοογκολογικό τμήμα του Νοσοκομείου στον 2ο όροφο του παιδιατρικού κτιρίου (κτίριο Καθηγητού Χρίστου Κασίμου), περιλαμβάνει 12 θαλάμους και 20 κλίνες. Σε κάθε κλίνη αντιστοιχεί ένα ανακλινώμενο κρεβάτι για την μητέρα, τηλεόραση,  DVD και Wifi.  Επίσης, γραφείο Συντονιστού Διευθυντού, αίθουσα συνεδριάσεων και γραφείων ιατρών, χώρο γραμματείας, χώρο αρχείου, WC ιατρών, χώρο εργαστηρίου, χώρο παρασκευής κυτταροστατικών με θάλαμο νηματικής ροής, χώρο εργασίας νοσηλευτριών και γραφείου Προϊσταμένης, κουζίνα τμήματος πλήρως εξοπλισμένη, κουζίνα ασθενών, πλυντήριο ρούχων ασθενών, χώρο σχολείου, χώρο παιχνιδιών, χώρο συνεντεύξεων, 3 αποθήκες υλικού, βεστιάριο νοσηλευτριών με WC και ντουζιέρα, εφημερείο με WC και ντουζιέρα, χώρος ξεκούρασης νοσηλευτριών, τρεις (3) αποθήκες και χώρο αναμονής γονέων.

Το Παιδοογκολογικό τμήμα διαθέτει και χώρο εξωτερικών ιατρείων με ιατρικές θέσεις εργασίας και εξέταστρα για δύο ασθενείς καθώς και κλίνη για ημερήσια νοσηλεία. Επίσης, τα εξωτερικά ιατρεία διαθέτουν χώρο αρχείου.

Χώρο αρχείου έχουμε υπό την μορφή ειδικά διαμορφωμένων ντουλαπών και στο υπόγειο του κτιρίου.

Έργο

  1. Αντιμετώπιση και νοσηλεία παιδιών με καρκίνο κάθε ηλικίας. Όπως προαναφέρθηκε έχουμε περίπου 40 νέες περιπτώσεις νεοδιαγιγνωσκόμενου καρκίνου σε παιδιά κάθε χρόνο. Επίσης νοσηλεύουμε και τα παιδιά που τυχόν παρουσιάζουν υποτροπές, καθώς και τα παιδιά με τις πολύ συχνές και σχεδόν πάντοτε βαρειές επιπλοκές και παρενέργειες της χημειοθεραπείας και της ακτινοβολίας (λοιμώξεις σε ανοσοκατεσταλμένα παιδιά, πνευμονίτιδες από ακτινοβολία, καρδιοτοξικότητα, νευροτοξικότητα, νεφροτοξικότητα, σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, αναλγησία, αντιμετώπιση παιδιών τελικού σταδίου κλπ.). Επίσης, συντονισμός θεραπείας των παιδιών με άλλες μεθόδους πλην της χημειοθεραπείας δηλαδή ακτινοθεραπείας και χειρουργικής επεμβάσεως σε αγαστή συνεργασία με την Παιδοχειρουργική κλινική ΕΣΥ του νοσοκομείου μας. Στα εξωτερικά μας ιατρεία επίσης όπως προαναφέρθηκε παρακολουθούμε γύρω στα 800 – 1000 παιδιά που πιστεύουμε ότι έχουν ιαθεί από την κακοήθη νόσο τους.
  2. Γίνεται, όπως προανεφέρθη, και άσκηση των ειδικευομένων ιατρών στην παιδιατρική ογκολογία στην κλινική μας.
  3. Γίνεται, εκπαίδευση και πρακτική άσκηση των σπουδαστών/σπουδαστριών Νοσηλευτικής ΙΕΚ.
  4. Οι ιατροί της κλινικής λαμβάνουν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα (μαθήματα παιδιατρικής ογκολογίας σε τελειόφοιτους φοιτητές ιατρικής και ειδικευόμενους ιατρούς) της Α’ και της Γ’ παιδιατρικής κλινικής ΑΠΘ.
  5. Οι ιατροί της κλινικής λαμβάνουν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα (μαθήματα παιδιατρικής ογκολογίας σε νοσηλεύτριες της Παιδιατρικής και Χειρουργικής ειδικότητας) της Νοσηλευτικής υπηρεσίας του νοσοκομείου μας.
  6. Ιατροί και νοσηλεύτριες του τμήματος λαμβάνουν μέρος σε δημοσιεύσεις και εργασίες στηριζόμενες στο υλικό του τμήματός μας. Γενικά, έχουμε έντονη επιστημονική δραστηριότητα (συνέδρια, δημοσιεύσεις, ανακοινώσεις, συγγραφή παιδοογκολογικών πονημάτων) στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Ιατρικό προσωπικό

Ένας (1) Συντονιστής Διευθυντής
Μία (1) Διευθύντρια
Δύο (2) Επιμελήτριες Β’
Σύνολον : Τέσσερις (4) ιατροί

Όλοι κάνουν και εξωτερικά ιατρεία (τακτικά επί καθημερινής βάσεως).
Όλοι επιτελούν κλινικό έργο.
Όλοι (και ο Συντονιστής Διευθυντής) πραγματοποιούν εφημερίες.
Ο Συντονιστής Διευθυντής ασκεί και την γενική διοίκηση του τμήματος και καλύπτει πέραν των εφημεριών που πραγματοποιεί και  τις υπόλοιπες εφημερίες. Επίσης, εποπτεύει το κλινικό και το επιστημονικό έργο του τμήματος (εργασίες – δημοσιεύσεις).
Το ιατρικό προσωπικό του τμήματος είναι εξειδικευμένο, έμπειρο, υπηρετεί με ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση και αυταπάρνηση το αντικείμενο της Παιδιατρικής Ογκολογίας.

Νοσηλευτικό προσωπικό

Μια Προϊσταμένη Νοσηλεύτρια
Μια Υπεύθυνη Νοσηλεύτρια
Δώδεκα (12) νοσηλεύτριες

Όλες οι νοσηλεύτριες (και οι 14) επιτελούν το περίπλοκο, δύσκολο και σύνθετο νοσηλευτικό έργο στα παιδιά με καρκίνο που είναι συγχρόνως και βαθιά ανοσοκατεσταλμένα. Είναι όλες εξειδικευμένες και ιδιαίτερα έμπειρες και ευαισθητοποιημένες στο αντικείμενο της παιδιατρικής ογκολογικής νοσηλευτικής το οποίο υπηρετούν με αυτοθυσία.
Οι 12 νοσηλεύτριες απασχολούνται στα 3 καθημερινά ωράρια (4 στο πρωινό, 1 στο απογευματινό και 1 στο νυκτερινό).
Η Προϊσταμένη νοσηλεύτρια ασκεί και την διοίκηση του νοσηλευτικού προσωπικού με βοηθό της, την Υπεύθυνη νοσηλεύτρια.
Οι νοσηλεύτριες καλύπτουν εκ περιτροπής τα εξωτερικά ιατρεία της κλινικής.

Ειδικό Δημοτικό Σχολείο

Στο τμήμα μας λειτουργεί Ειδικό Δημοτικό Σχολείο με μια (1) Διευθύντρια διδασκάλισσα και μια (1) Διευθύντρια νηπιαγωγό, ιδιαίτερα έμπειρες και οι δύο στην εξειδικευμένη διαδικασία της εκπαίδευσης σε ένα τμήμα σαν το δικό μας.

Διάφορα θέματα

Το Παιδοογκολογικό τμήμα του Γ.Ν.Θ. «Ιπποκράτειο» ανήκει στο ΕΣΥ. Λόγω του τελείως ειδικού αντικειμένου του, στις κλίνες του νοσηλεύονται αποκλειστικά και μόνον παιδιά με κακοήθη (νεοπλασματικά) νοσήματα ή συναφή (ιστιοκυττώσεις). Σε αυτό το πλαίσιο το τμήμα συνεργάζεται στενά με τις δύο παιδιατρικές κλινικές του νοσοκομείου από όπου και προέρχεται ο μεγαλύτερος όγκος των ασθενών της και οι οποίες μας καλύπτουν ως προς τα εργαστήριά τους και τις παιδιατρικές τους υποειδικότητες στις περιπτώσεις σοβαρών παρενεργειών και επιπλοκών των ασθενών μας, αλλά και με άλλες κλινικές του νοσοκομείου (ΩΡΛ, Παιδοχειρουργική, κλινική των Μεταμοσχεύσεων κλπ.). Επίσης, συνεργάζεται συχνά και με τμήματα Μεταμοσχεύσεως Μυελού των Οστών (Νοσοκομείο «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ», Νοσοκομείο Παίδων «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» στην Αθήνα) στα οποία παραπέμπει παιδιά που έχουν ανάγκη μεταμοσχεύσεως αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων καθώς και με Ακτινοθεραπευτικά τμήματα (Νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ», Νοσοκομείο «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ», Νοσοκομείο Παίδων «ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ» στην Αθήνα) για τα παιδιά εκείνα που η θεραπεία τους περιλαμβάνει και ακτινοβολία.

Η κλινική δεν έχει επισκεπτήριο λόγω της βαρειάς μυελοκαταστολής και ανοσοκαταστολής όλων των ασθενών μας. Ωστόσο, οι μητέρες των μικρών μας ασθενών μένουν μαζί με τα παιδιά τους και κοιμούνται στα αναδιπλούμενα κρεβάτια των θαλάμων ενώ οι πατέρες μπορούν να επισκεφθούν το παιδί τους όποτε το επιθυμούν.

Χρήσιμες πληροφορίες – Επικοινωνία

Η πρόσβαση στο Παιδοογκολογικό τμήμα γίνεται και από τις δύο πύλες του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου (από Κ. Καραμανλή και Κωνσταντινουπόλεως). Βρίσκεται στον 2ο όροφο του Δ’ κτιρίου (Παιδιατρικό Κτίριο «Χρίστος Κασίμος»). Τα τηλέφωνα του τμήματος είναι 2313312430 και 2313312431, Fax: 2310866634 και Ε-mail: dongol@ippokratio.gr  paedonc@ippokratio.gr.