ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ COVID19 SPACE

Θέμα: «Σεμινάριο COVID19 SPACE»

 

  • «Ολοκλήρωση δεύτερου κύκλου σεμιναρίου COVID19 SPACE»

Mε μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε και ο δεύτερος κύκλος του φιλόδοξου δωρεάν εκπαιδευτικού προγράμματος COVID19 SPACE (COVID-19 SkillsPrepArationCoursΕ) της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας (ESICM) σε συνεργασία με την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και την ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ του Νοσοκομείου μας.

Το πρόγραμμα COVID19 SPACE υλοποιήθηκε σε σύμπραξη της ΕSΙCM με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να δημιουργήσει και να εφαρμόσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ώστε να προετοιμάσει τα Ευρωπαϊκά Νοσοκομεία και τις ΜΕΘ για το δεύτερο κύμα της νόσου COVID19. To πρόγραμμα απευθύνεται σε ιατρούς και νοσηλευτές που δεν εργάζονται κανονικά σε ΜΕΘ, ή έχουν αρχίσει την εκπαίδευση τους και ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, με στόχο να δημιουργηθεί ένας Ευρωπαϊκός «ιατρικός στρατός» με περισσότερους από 10.000  εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους σε νοσοκομεία με δυνατότητες ΜΕΘ ικανά να το φιλοξενήσουν.

Η εφαρμογή του προγράμματος έγινε εξολοκλήρου διαδικτυακά μέσα σε έναν ολόκληρο μήνα προετοιμασίας που ξεκίνησε με πρόγραμμα αυτοδιδασκαλίας και ολοκληρώθηκε με 2 τοπικές εκπαιδευτικές VIRTUAL LIVE ημερίδες μέσω της πλατφόρμας ZOOM (1 ιατρική στις 13 Φεβρουαρίου 2021 και 1 νοσηλευτική στις 14 Φεβρουαρίου 2021, 8 εκπαιδευτικών μονάδων η κάθε μία). Διευθύντριες του σεμιναρίου ήταν η κ. Μουλούδη Ελένη, Αναισθησιολόγος-Εντατικολόγος, Διευθύντρια ΜΕΘ, και η κ. Σδούγκα Μαρία, Αναισθησιολόγος-Εντατικολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ. Συντονίστρια του σεμιναρίου ήταν η κ. Βόλακλη Ελένη, Αναισθησιολόγος-Εντατικολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ, και εκπαιδεύτριες οι κκ. Μουλούδη Ελένη, Αναισθησιολόγος-Εντατικολόγος, Διευθύντρια ΜΕΘ, Σδούγκα Μαρία, Αναισθησιολόγος-Εντατικολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ, Βόλακλη Ελένη, Αναισθησιολόγος-Εντατικολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ, Βιολάκη Ασημίνα, Παιδοχειρουργός-Εντατικολόγος Διευθύντρια ΕΣΥ ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ, Μάσσα Ελένη, Παθολόγος-Εντατικολόγος, ΕΑ’ ΜΕΘ, Γιακουμή Φανή, Νοσηλεύτρια ΤΕ, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη, Αναισθησιολογικό Τμήμα ΓΝΘ Ιπποκράτειο.

Ευχαριστούμε την Διοίκηση του Νοσοκομείου, τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας και την Διευθύνουσα της Νοσηλευτικής υπηρεσίας που αγκάλιασαν το πρόγραμμα SPACΕ, και τους τοπικούς εκπαιδευτές που συνέβαλλαν στην πραγματοποίησή του. Συγχαίρουμε τους 29 ιατρούς και 29 νοσηλευτές που το ολοκλήρωσαν με επιτυχία και έλαβαν 25 και 24 μόρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης αντίστοιχα. Επιπλέον, 5 ιατροί και 8 νοσηλευτές ολοκλήρωσαν μόνο το διαδικτυακό μέρος έλαβαν 17 και 16 μόρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης αντίστοιχα. Ο συνολικός αριθμός των εκπαιδευομένων ήταν 71 (34 ιατροί και 37 νοσηλευτές).

Ευχαριστούμε την ΕSICM για την δυνατότητα που έδωσε στο Νοσοκομείο μας για την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία εκπαίδευσης που συνέβαλλε στην ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και την αρτιότερη αντιμετώπιση και βελτιωμένη έκβαση των βαρέως πασχόντων ασθενών COVID19.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την έναρξη του τρίτου κύκλου εκπαίδευσης που βρίσκεται στο στάδιο των εγγραφών και θα ολοκληρωθεί τέλη Απριλίου 2021. Ευελπιστούμε σε παρόμοια μελλοντική συνεργασία εκπαίδευσης.

 

Οι Διευθύντριες του Σεμιναρίου                                Η Συντονίστρια του Σεμιναρίου

Μουλούδη Ελένη                                                           Βόλακλη Ελένη

Διευθύντρια ΜΕΘ Ενηλίκων                                     Διευθύντρια ΕΣΥ ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ

Σδούγκα Μαρία

Συντονίστρια Διευθύντρια ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ

 

  • «Ολοκλήρωση πρώτου κύκλου σεμιναρίου COVID19 SPACE»

Mε μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το φιλόδοξο δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα COVID19 SPACE (COVID-19 SkillsPrepAration CoursΕ) της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας (ESICM) σε συνεργασία με την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου μας.

Το πρόγραμμα COVID19 SPACE υλοποιήθηκε σε σύμπραξη της ΕSΙCM με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να δημιουργήσει και να εφαρμόσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ώστε να προετοιμάσει τα Ευρωπαϊκά Νοσοκομεία και τις ΜΕΘ για το δεύτερο κύμα της νόσου COVID19. To πρόγραμμα απευθύνεται σε ιατρούς και νοσηλευτές που δεν εργάζονται κανονικά σε ΜΕΘ, ή έχουν αρχίσει την εκπαίδευση τους και ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, με στόχο να δημιουργηθεί ένας Ευρωπαϊκός «ιατρικός στρατός» με περισσότερους από 10.000 εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους σε νοσοκομεία με δυνατότητες ΜΕΘ ικανά να το φιλοξενήσουν.

Η εφαρμογή του προγράμματος έγινε εξολοκλήρου διαδικτυακά μέσα σε έναν ολόκληρο μήνα προετοιμασίας που ξεκίνησε με πρόγραμμα αυτοδιδασκαλίας και ολοκληρώθηκε με 4 επαναλαμβανόμενες τοπικές εκπαιδευτικές VIRTUAL LIVE ημερίδες μέσω της πλατφόρμας ZOOM (2 νοσηλευτικές και 2 ιατρικές, 8 εκπαιδευτικών μονάδων, από 11 έως 14 Δεκεμβρίου 2020). Χρησιμοποιήθηκαν σύγχρονα μέσα εκπαίδευσης τρισδιάστατης εικονικής πραγματικότητας ΜΕΘ (VIRTUAL REALITY). Διευθύντρια του σεμιναρίου ήταν η κ. Μουλούδη Ελένη, Αναισθησιολόγος-Εντατικολόγος, Διευθύντρια ΜΕΘ, συντονίστρια η κ. Βόλακλη Ελένη, Αναισθησιολόγος-Εντατικολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ ΜΕΘ ΠΑΔΩΝ, και εκπαιδεύτριες οι κκ. Πασσακιώτου Μαρίλυ, Χειρουργός-Εντατικολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ ΜΕΘ, Μάσσα Ελένη, Παθολόγος-Εντατικολόγος, ΕΑ’ ΜΕΘ, Σουνδουλουνάκη Στέλλα, Παθολόγος-Εντατικολόγος, ΕB’ ΤΕΠ, Γεωργάκη Παρασκευή, Προϊσταμένη ΜΕΘ, και Γιώτη Όλγα, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη ΜΕΘ.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 18 νοσηλευτές και 28 ιατροί που το ολοκλήρωσαν με επιτυχία και έλαβαν 24 μόρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης. Επιπλέον, 10 νοσηλευτές και 12 ιατροί ολοκλήρωσαν μόνο το διαδικτυακό μέρος έλαβαν 16 και 17 μόρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης αντίστοιχα. Ο συνολικός αριθμός των εκπαιδευομένων ήταν 68 (40 ιατροί και 28 νοσηλευτές).

Μετά την εξαιρετικά επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου του Σεμιναρίου COVID19 SPACE, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των καιρών και της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας (ΕSICM), εγκρίθηκε και ο δεύτερος κύκλος του σεμιναρίου που θα ολοκληρωθεί στις 15 Φεβρουαρίου 2021.

Ο δεύτερος κύκλος θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία των δύο Μονάδων Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου μας, της ΜΕΘ ενηλίκων και της ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ.

 

    Μουλούδη Ελένη                                                             Βόλακλη Ελένη

Διευθύντρια Σεμιναρίου                                                  Συντονίστρια Σεμιναρίου