Η ψυχοσυναισθηματική ενδυνάμωση του Νοσηλευτικού και Μαιευτικού προσωπικού και η ταυτόχρονη διερεύνηση των αιτιών που οδηγούν σε αποτελεσματική ή μη διαχείριση συγκρούσεων, έδωσε το έναυσμα στο Αυτοτελές Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας και στη Νοσηλευτική Υπηρεσία να συνεργαστούν ώστε να καταρτιστεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα απευθύνεται πρωτίστως στους Προϊστάμενους και στους Αναπληρωτές Προϊστάμενους των Τμημάτων. Παράλληλα, στην κάθε ομάδα, η οποία θα αριθμεί δεκαπέντε έως δεκαεπτά (15-17) άτομα, θα συμμετέχουν και Νοσηλεύτριες/τές που είναι σε κυκλικό ωράριο.
Σκοπός του προγράμματος είναι η ψυχοσυναισθηματική ενδυνάμωση του Νοσηλευτικού και Μαιευτικού προσωπικού μέσω της ανάλυσης των παραμέτρων που επιδρούν και διευκολύνουν ή μη την επικοινωνία τους με το περιβάλλον (ασθενείς, συγγενείς, συνοδοί, συνεργάτες-συνάδελφοι) ταυτόχρονα με τη διερεύνηση των αιτιών που οδηγούν σε αποτελεσματική ή μη διαχείριση συγκρούσεων. Αναφέρεται σε νοσηλευτικό προσωπικό όπου η δουλειά τους είναι σκληρή και θέτουν το σώμα και την ακεραιότητά τους εκτός ορίων (πόνος και κίνδυνος ζωής).
Η ψυχική δύναμη και αντοχή δε σχετίζεται με το πόσο σκληροί είμαστε. Αλλά με το πόση επίγνωση έχουμε των συναισθημάτων μας, αν μαθαίνουμε από τις επώδυνες εμπειρίες και αν ζούμε σύμφωνα με τις προσωπικές μας αξίες.
Μήνας έναρξης του προγράμματος είναι ο Μάιος 2023 και ο συνολικός χρόνος συνάντησης της κάθε ομάδας είναι τρείς (3) ώρες (δύο συναντήσεις, της ίδιας ομάδας, διάρκειας μιάμισης (1,5) ώρας). Η κάθε εκπαιδευτική ενότητα έχει τη δική της θεματολογία η οποία στο σύνολό της καθιστά μια πλήρη παρέμβαση. Οι συναντήσεις υλοποιούνται στο πρωινό ωράριο των εργάσιμων ημερών (13:00-14:30) στην αίθουσα διδασκαλίας των Νοσηλευτικών Ειδικοτήτων με αποφυγή των ημερών εφημερίας του Νοσοκομείου αλλά και των ημερών που θα έπονται της εφημερίας του Νοσοκομείου.
Εισηγήτρια του προγράμματος είναι η κα. Λαζαρίδου Χρυσούλα, Ψυχολόγος, Υπεύθυνη του Γραφείου Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας του ΓΝΘ «Ιπποκράτειο».