Δελτία Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 22-06-2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σήμερα Τετάρτη 22/6/2022, στο αμφιθέατρο «Π. Μεταξάς» του Ιπποκράτειου
Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης οργανώθηκε εκδήλωση για την παράδοση του
ξενοδοχειακού εξοπλισμού του Παιδοχειρουργικού Τμήματος του Νοσοκομείου με
την οποία ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση του.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων
της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Μπίλιας Πάρις, ο Πρόεδρος του Κέντρου
Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Αηδονόπουλος Χάρης, η Αναπληρώτρια
Διοικήτρια της 4ης ΥΠΕ κ. Βασιλειάδου Έφη, οι Διοικητές των Νοσοκομείων
ΑΧΕΠΑ και Αγ. Παύλος κκ Παντελιάδης Παναγιώτης και Κατσακάς Οδυσσέας, ο
Διοικητής και οι Αναπληρωτές Διοικητές του Ιπποκρατείου κ.κ. Αντωνάκης
Νικόλαος, Ταρασίδης Γεώργιος και Τιτοπούλου Αλεξάνδρα καθώς και εκπρόσωποι
των χορηγών εταιρειών κ. Μαχαίρα Αλεξία της ΑΒ Βασιλόπουλος και κ. Πλόσκας
Νικηφόρος της OTE-Cosmote και η Πρόεδρος του Σωματείου “Ανοιχτή Αγκαλιά” κ.
Βλάχου Γιολάντα.
Η κ. Βλάχου δήλωσε ότι με την ολοκλήρωση της ανακαίνισης του
Παιδοχειρουργικού Τμήματος ολοκληρώνονται οι στόχοι του Σωματείου για το 2022
το οποίο σηματοδοτεί και τη συμπλήρωση 30 χρόνων κοινωνικής προσφοράς του.
Ο Διευθυντής του Παιδοχειρουργικού Τμήματος κ. Τσικόπουλος ανέφερε ότι
το Τμήμα είναι το μεγαλύτερο Παιδοουρολογικό και Παιδοογκολογικό χειρουργικό
κέντρο της Ελλάδος στο οποίο εισάγονται περισσότερα από 10000 παιδιά ετησίως
και ευχαρίστησε θερμά την κ. Βλάχου και τους εκπροσώπους των χορηγών εταιριών.
Τέλος ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Αντωνάκης αφού ευχαρίστησε θερμά
τους χορηγούς για την προσφορά τους ανέφερε ότι στην τελευταία πολύ δύσκολη
περίοδο έγιναν πολύ μεγάλες παρεμβάσεις στους χώρους του Νοσοκομείου με την
βοήθεια σημαντικών χορηγών, όπως το νέο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο και η νέα
ΜΕΘ 38 κλινών, η ολοκλήρωση των οποίων θα συμβάλλει σημαντικά στη παροχή
ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.
Εκ της Διοικήσεως

ΔΤ 22–6-2022 ΓΝΘ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ2

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 17-06-2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ
ΠΑΙΔΟΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ

Γ. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Σήμερα Παρασκευή 17/6/2022 επισκέφθηκαν το Παιδοογκολογικό Τμήμα του Ιπποκράτειου Γ. Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης η κ. Κατερίνα Φίκατα, εκπροσωπώντας την Αντικαρκινική Εταιρεία – Παράρτημα Βέροιας με Πρόεδρο τον κ. Ευάγγελο Παπαχαραλάμπους  και ο βουλευτής κ. Στράτος Σιμόπουλος, με σκοπό τη δωρεά υλικών εικαστικών και βιβλίων για τους μικρούς μας ασθενείς.

Τους ευχαριστούμε θερμά για την ευαισθητοποίηση και την έμπρακτη αγάπη τους. Η προσφορά τους θα συμβάλλει στη βελτίωση της καθημερινότητας και στη δημιουργικότητα των μικρών μας ασθενών.

Η Διευθύντρια του                                                      Ο  Διοικητής  του

Παιδοογκολογικού Τμήματος                                           Νοσοκομείου

Ευγενία  Παπακωνσταντίνου                                    Νικόλαος  Αντωνάκης

ΔΤ 17–6-2022 ΓΝΘ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 23-05-2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με αφορμή την έναρξη του καλοκαιριού και τον μήνα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για το Μελάνωμα, διενεργεί σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης του ΓΝΘ Ιπποκράτειου, υπό την αιγίδα της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας , δωρεάν προληπτικές δερματολογικές εξετάσεις σε άτομα που δραστηριοποιούνται στον τομέα των παραθαλάσσιων επαγγελμάτων.

Η πρωτοβουλία με το σύνθημα «Δεν είναι όλοι οι σπίλοι φίλοι μας» έχει στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών, αλλά και την ενίσχυση της πρόληψης στην υγεία. Στις εξετάσεις μπορούν να συμμετέχουν όλοι όσοι ασχολούνται με επαγγέλματα που έχουν έκθεση στον ήλιο και να εξετασθούν ΔΩΡΕΑΝ από δερματολόγους στον φυσικό χώρο εργασίας τους, δηλαδή στη θάλασσα. Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 24 Μαΐου 2022, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης από τις 9:00 το πρωί έως τις 12:00 το μεσημέρι, καθώς και στην παραλία Αρετσούς του Δήμου Καλαμαριάς από τις 12:30 το μεσημέρι έως τις 03:00 μ.μ., σε πλήρως εξοπλισμένα εξωτερικά κινητά ιατρεία.

Το μελάνωμα είναι ένας από τους πιο σοβαρούς τύπους καρκίνου του δέρματος, καθώς είναι δυνατό να εκδηλωθεί σε οποιοδήποτε σημείο του δέρματος. Ωστόσο είναι πιθανότερη η εμφάνιση και η εκδήλωση της νόσου σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο. Τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια στις χώρες της Ευρώπης εξαιτίας των περιβαλλοντικών μεταβολών. Σύμφωνα με τους ειδικούς το 90% των μελανωμάτων, εάν διαγνωστούν έγκαιρα μπορούν να θεραπευτούν. Σκοπός της δράσης είναι η προληπτική εξέταση, αλλά και η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων που ασχολούνται με τα παραθαλάσσια επαγγέλματα και εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία. Γιατί η πρόληψη σώζει ζωές!

 ΕΚ ΤΗΣ  ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ

ΔΤ 23-5-2022 ΓΝΘ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 05-05-2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Αποκεντρωμένη Μονάδα -Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών νόσων Θεσσαλονίκης- του Γ.Ν.Θ. «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» ανανεώνει και φέτος την δράση της ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και έγκαιρης αντιμετώπισης του Μελανώματος και του Καρκίνο του Δέρματος, τιμώντας με συνέπεια τον Παγκόσμιο Μήνα Επαγρύπνησης για τη νόσο.

Προς τον σκοπό αυτό, το Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών νόσων Θεσσαλονίκης ανοίγει τις πύλες του για να προσφέρει καθημερινά τη ΔΩΡΕΑΝ Ολοσωματική Εξέταση Σπίλων (ελιές) στην κοινότητα.

Στην Ευρώπη, η επίπτωση του μελανώματος ποικίλει ενώ για τις μεσογειακές χώρες όπως η Ελλάδα, κυμαίνεται μεταξύ 3 – 5 ατόμων ανά 100.000 πληθυσμού για κάθε έτος. Αφορά άτομα όλων των ηλικιών, σε αντίθεση με άλλους τύπους καρκίνου του δέρματος, οι οποίοι συναντώνται συχνότερα σε άτομα μεγαλύτερων ηλικιών και συνδέονται άμεσα με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Το κακόηθες μελάνωμα κάνει μετάσταση σε λεμφαδένες και εσωτερικά όργανα, για αυτό το λόγο η άμεση θεραπευτική αντιμετώπισή του είναι μείζονος σημασίας. Σε πρώιμα στάδια μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς και να επιτευχθεί πλήρης ίαση.

Αντιλαμβανόμενοι, λοιπόν, πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωσή του σε πρώιμο στάδιο, το Νοσοκομείο μας, από τις 10 Μαϊου 2022 και κάθε μέρα έως τις 10 Ιουνίου 2022, θα προσφέρει δωρεάν ολοσωματική δερματική εξέταση από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και θα παρέχει την απαραίτητη συμβουλευτική πληροφόρηση με παρεμβάσεις των ειδικών του, ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα όποιο πρόβλημα διαγνωσθεί.

Οι πολίτες μπορούν να προγραμματίζουν το ραντεβού τους εύκολα και γρήγορα όλο το 24ωρο μέσω των διαδικτυακών υπηρεσιών του Νοσοκομείου, στην ηλεκτρονική σελίδα www.nadn.gr και θα προσέρχονται για την δωρεάν προληπτική τους εξέταση στο Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων, Δελφών 124- (είσοδος από την οδό Ψυχάρη λόγω έργων του Μετρό). Η πλατφόρμα των ραντεβού ξεκινά στις 7/5.

Θα έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν τους ειδικούς να μιλούν για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τις θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος και του Μελανώματος.

Το μήνυμα της καμπάνιας είναι ότι «Κάθε έξι λεπτά ένας άνθρωπος χάνει τη μάχη με το Μελάνωμα και αυτό πρέπει ΤΩΡΑ να αλλάξει! Μην περιμένεις! Ενημερώσου. Δράσε. Πρόλαβε.»

Σχετικό video έχει αναρτηθεί στη διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=DooVXlsTADE

ΕΚ ΤΗΣ  ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ

ΔΤ 5-5-2022 ΓΝΘ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 24-03-2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαρτίου 2022 με επιτυχία, η πρώτη εφαρμογή της καινοτόμου μεθόδου της ηλεκτροχημειοθεραπείας στο Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης του ΓΝΘ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ. Η παρέμβαση έγινε στην Α΄ Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική με την ευθύνη του Δντου της Καθηγητή κ. Ιωαννίδη Δημητρίου.

Το ΝΑΝΔΘ είναι το πρώτο κέντρο στη χώρα στο οποίο η ηλεκτροχημειοθεραπεία είναι πλέον διαθέσιμη. Πρόκειται για καινοτόμα θεραπευτική μέθοδο για την αντιμετώπιση δυσίατων όγκων δέρματος και δερματικών μεταστάσεων που συνδυάζει την εφαρμογή κυτταροστατικού φαρμάκου και υψηλής συχνότητας ηλεκτρικών παλμών.

Ο πρώτος ασθενής στον οποίο εφαρμόστηκε η μέθοδος πάσχει από προχωρημένο σάρκωμα kaposi, έναν όγκο του δέρματος που συνήθως σχετίζεται με τον ερπητοϊό 8 (HHV 8). Η εφαρμογή πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της ομάδας των Δερματολόγων μας, Δερματοχειρουργών, Πλαστικού Χειρουργού και Αναισθησιολόγου από το Δερματο-Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου μας. Η ανταπόκριση του όγκου στην θεραπεία ήταν άκρως ικανοποιητική χωρίς επιπλοκές και η θεραπεία αναμένεται να επαναληφθεί.

Η ηλεκτροχημειοθεραπεία ολοκληρώνει το φάσμα της θεραπείας δερματικών όγκων καθώς προσφέρει θεραπευτική διέξοδο σε καταστάσεις που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν επαρκώς με τις υπόλοιπες διαθέσιμες (τοπικές, χειρουργικές η συστηματικές) μεθόδους.

ΕΚ ΤΗΣ  ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ

1. ΔΤ 24-3-2022 ΓΝΘ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ-2

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 17-06-2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πρωτοποριακή ανοσοθεραπεία για τον καρκίνο του δέρματος στο «Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο» -Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης

Ολοκληρώθηκαν επιτυχώς την Τρίτη 08/06/2021 στο Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης, 4 κύκλοι θεραπείας με το καινοτόμο φάρμακο cemiplimab (αντι-PD1 αντίσωμα) σε ασθενή 63 ετών που πάσχει από προχωρημένο ευμέγεθες βασικοκυτταρικό καρκίνωμα της κεφαλής. Είχαν προηγηθεί επανειλημμένα χειρουργεία, κύκλοι ακτινοθεραπειών και θεραπεία με συστηματικό φάρμακο άλλης κατηγορίας, αλλά ο ασθενής είχε υποτροπιάζουσα εξέλιξη και η εκ νέου χειρουργική επέμβαση θεωρήθηκε μη εφικτή.

Οι θεραπείες πραγματοποιήθηκαν στην Α’ Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπό την ευθύνη και επίβλεψη του Αναπληρωτή καθηγητή κου Αιμίλιου Λάλλα.

Η κλινική ανταπόκριση στον ασθενή ήταν εξαιρετική, χωρίς ουσιαστικές παρενέργειες, προσφέροντας ανακούφιση στον ασθενή που είχε υποστεί μακρά και σημαντική νοσηρότητα και γεμίζοντας αισιοδοξία τους ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό για τους υπόλοιπους ασθενείς με παρόμοιο πρόβλημα υγείας. Οι εγχύσεις συνεχίζουν να πραγματοποιούνται ανά 3 εβδομάδες με εξιτήριο αυθημερόν (χωρίς ανάγκη διαμονής στο νοσοκομείο).

Πρόκειται για την πρώτη χορήγηση της συγκεκριμένης ανοσοθεραπείας για το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα στην Ελλάδα σε πραγματική κλινική πρακτική, εκτός κλινικών μελετών.

Το cemiplimab είναι καινοτόμα θεραπεία που απελευθερώνει την ανοσιακή απάντηση απέναντι στον όγκο και προφέρει ουσιαστική λύση σε περιστατικά που θεωρούνται μη αντιμετωπίσιμα με χειρουργική ή άλλη μέθοδο.

Το cemiplimab είναι αντι-PD1 αντίσωμα που ενδείκνυται ως μονοθεραπεία για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του μεταστατικού ή τοπικά προχωρημένου πλακώδους καρκινώματος του δέρματος σε ενήλικες ασθενείς απελευθερώνοντας  την ανοσιακή απάντηση απέναντι στον όγκο και προφέροντας ουσιαστική λύση σε περιστατικά ασθενών, οι οποίοι δεν είναι υποψήφιοι για χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία.

Η συνιστώμενη δόση είναι 350 mg κάθε 3 εβδομάδες, για 3 μήνες και επανέλεγχος.

Πρόσφατα πήρε έγκριση από τον Αμερικάνικο και Ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων και για τη θεραπεία του τοπικά προχωρημένου βασικοκυτταρικού καρκινώματος που δεν ανταποκρίνεται στους αναστολείς του μονοπατιού hedgehog.

 

ΕΚ ΤΗΣ  ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ

ΔΤ 17-6-21 ΓΝΘ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 03-06-2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ανάρπαστα, έγιναν τα ραντεβού των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του δέρματος, πρωτοβουλία την οποία ανέλαβε και υλοποίησε το Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο – Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης.

Τιμώντας παγκοσμίως τον μήνα ευαισθητοποίησης και προστασίας από τον καρκίνο του δέρματος και του μελανώματος, το Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο – Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης και ο Δήμος Θεσσαλονίκης δημιουργούμε ασπίδα προστασίας για τους δημότες της πόλης μας, με το σύνθημα « Βάζουμε Τελεία στο Μελάνωμα» .

Μάλιστα η πλατφόρμα (www.thessaloniki.gr) για τα επιπλέον 350 ραντεβού που δόθηκαν χθες έκλεισε για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες .

Ο αριθμός των περιστατικών καρκίνων του δέρματος έχει αυξηθεί ραγδαία σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Στην Ευρώπη, περίπου 1 στους 100 ανθρώπους θα αναπτύξει μελάνωμα κάποια στιγμή στη ζωή του, ενώ μόνο στη χώρα μας καταγράφονται περίπου 30.000 περιστατικά καρκίνων του δέρματος το χρόνο από τα οποία 1.500 είναι άνθρωποι που εμφανίζουν μελάνωμα.

Σημαντικά είναι και τα στοιχεία που προέκυψαν από τη χθεσινή ημέρα στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν συμπολίτες μας.

Από το σύνολο των 130 ατόμων που εξετάστηκαν, εντοπίστηκαν 4 περιπτώσεις ύποπτων δερματικών όγκων η διαχείριση των οποίων δρομολογήθηκε άμεσα στο Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων. Τέλος, σε 10 περιπτώσεις θεωρήθηκε απαραίτητη η διενέργεια ψηφιακής απεικόνισης η οποία επίσης δρομολογήθηκε. Επίσης, εντοπίστηκαν 25 άτομα με εκτεταμένες αλλοιώσεις από αθροιστική υπερέκθεση, οι οποίοι ενημερώθηκαν ως προς τη συχνότητα και τον τρόπο παρακολούθησης τους, αλλά και τις ιδιαίτερες προφυλάξεις που τους αφορούν.

Ο προληπτικός έλεγχος των κλεισμένων ραντεβού θα παρέχεται δωρεάν έως και τις 16 Ιουλίου στο χώρο του Νοσοκομείου Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης. Διεύθυνση: Δελφών 124 (είσοδος από την οδό Ψυχάρη, λόγω έργων του Μετρό)  τηλ. πληροφοριών : 2313-308.800

 ΕΚ ΤΗΣ  ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ

ΔΤ 3-6-21 ΓΝΘ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ – ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ 26-04-2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  

Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης χορηγήθηκε καινοτόμος θεραπεία για την σπάνια ασθένεια, α-Μαννοσίδωση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Την Πέμπτη 22.4.2021 χορηγήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η βελμανάση άλφα (velmanase alfa) σε ανήλικο ασθενή με α-Μαννοσίδωση. Η χορήγηση έγινε με επιτυχία στην Α΄ Παιδιατρική Κλινική στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, η οποία αποτελεί «Κέντρο Αναφοράς» για τις Σπάνιες Παθήσεις (Ειδικό Ιατρείο Συμβουλευτικής Παιδιατρικής και Σπανίων Γενετικών Παθήσεων).

Η χορήγηση έγινε δυνατή χάρη στις ενέργειες της Διοίκησης του Νοσοκομείου, ώστε να αποκτηθεί η πρόσβαση στην θεραπεία μέσω του ΙΦΕΤ. Είναι σημαντικό που η προμήθεια του νέου φαρμάκου εγκρίθηκε από το Υπουργείο Υγείας, κάτι που δείχνει την ευαισθησία για τα σπάνια νοσήματα, ακόμα και εν μέσω πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, χορηγήθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης μια νέα καινοτόμος θεραπεία σε έναν ανήλικο ασθενή με α-Μαννοσίδωση.

Πρόκειται για ένα σπάνιο κληρονομικό νόσημα, με το οποίο υπολογίζεται ότι γεννιούνται ένα στα 500.000 παιδιά και μέχρι πρότινος δεν υπήρχε καμία θεραπεία.

Ως Υπουργός Υγείας, νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση όταν η Επιστήμη μάς δίνει λύσεις, για να μπορούμε να δίνουμε πρόσβαση στη θεραπεία, προσφέροντας ένα καλύτερο μέλλον στους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Η ευαισθησία του Υπουργείου Υγείας για τα σπάνια νοσήματα είναι δεδομένη και κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για τους συμπολίτες μας, ακόμα και εν μέσω πανδημίας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που μας δίνουν οι επιστήμονες και οι θεράποντες ιατροί.

Συγχαρητήρια στην ομάδα της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης».

 

Η Μαννοσίδωση τύπου α είναι ένα σπάνιο κληρονομικό λυσοσωμιακό νόσημα με το οποίο υπολογίζεται ότι γεννιούνται ένα στα 500.000 παιδιά. Οφείλεται σε ανεπάρκεια μιας ενζυμικής πρωτεΐνης, της α-Μαννοσιδώσης (MANB) με αποτέλεσμα συσσώρευση ολιγοσακχαριτών (κυρίως μαννόζης) σε διάφορα όργανα. Προκαλείται από μετάλλαξη στο γονίδιο της MANB (MAN2B1), το οποίο έχει εντοπιστεί  στο χρωμόσωμα 19p13.2-q12.

Το νόσημα χαρακτηρίζεται από προοδευτική εμφάνιση αταξίας, μυϊκής αδυναμίας, καθυστέρηση λόγου, νευροαισθητηριακής βαρηκοΐας, νοητικής υστέρησης, ανοσοανεπάρκειας, σκελετικές δυσμορφίες και δυσμορφίες προσώπου, μέτρια-σοβαρή πολλαπλή δυσόστωση καταστροφική πολυαρθροπάθεια με τελική κατάληξη τις σοβαρές κινητικές και εκτελεστικές διαταραχές των ασθενών. Η α-Μαννοσίδωση δεν έχει φυλετική προτίμηση. Οι περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί προέρχονται από ολόκληρο τον κόσμο και η πρώτη περίπτωση ασθενούς δημοσιεύθηκε το 1967 (Ockerman).

Η velmanase alfa αποτελεί την πρώτη εγκεκριμένη θεραπεία για την α-     Μαννοσίδωση, η οποία έλαβε έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων το Μάρτιο του 2018. Πρόκειται για μακροχρόνια αγωγή ενζυμικής υποκατάστασης για τη θεραπεία των μη νευρολογικών εκδηλώσεων στους ασθενείς (παιδιά, εφήβους και ενήλικες), με ήπια έως μέτρια μορφή της α-Μαννοσίδωσης. Η θεραπεία αντικαθιστά το ένζυμο που λείπει στον οργανισμό και βοηθά στην αποκατάσταση της κυτταρικής λειτουργίας. Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου έχουν ερευνηθεί σε 5 βασικές μελέτες  στις οποίες έλαβαν μέρος 33 ασθενείς ηλικίας από 6 έως 35 ετών. Η χορήγηση γίνεται ενδοφλεβίως μία φορά την εβδομάδα.

Υπεύθυνοι ιατροί, για την χορήγηση ήταν ο Δημήτριος Ζαφειρίου, Καθηγητής Παιδιατρικής Νευρολογίας-Αναπτυξιολογίας ΑΠΘ και η Ευθυμία Βαργιάμη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής ΑΠΘ., η οποίοι είναι επικεφαλής ομάδας ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

 

ΕΚ ΤΗΣ  ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ

 

ΔΤ 26-04-21 ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΓΝΘ