ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ: Διάθεση της εφαρμογής ThessHF σε κινητό τηλέφωνο για την αυτοδιαχείριση ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια
Η πανδημία του ιού Covid-19 και οι νέες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που διαμορφώνονται είναι πρωτόγνωρες σε παγκόσμιο επίπεδο. Η επιβολή των περιοριστικών μέτρων για τη μείωση της εξάπλωσης του ιού έχει δημιουργήσει νέες ανάγκες τρόπων επικοινωνίας μεταξύ μας. Πλέον η επικοινωνία με τους κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς διοίκησης, οι συναλλαγές και το εμπόριο, η εκπαίδευση, αλλά και η παροχή ιατρικών υπηρεσιών γίνονται σε ένα μεγάλο βαθμό ψηφιακά.
Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια αποτελούν μια πολυάριθμη και ευπαθή ομάδα, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο. Η επαγρύπνηση των ασθενών σε σχέση με την αναγνώριση συμπτωμάτων, τη συστηματική καταγραφή κλινικών παραμέτρων (σωματικό βάρος, μέτρηση αρτηριακής πίεσης και σφυγμού), την επιμελή λήψη των φαρμάκων τους και την τήρηση των υγειονο-διαιτητικών μέτρων, παρότι είναι αποφασιστικής σημασίας για την ευοίωνη έκβαση της ασθένειάς τους, παραμένει συχνά ελλιπής.
Η αυτοδιαχείριση της νόσου από τον ασθενή σε καθημερινή βάση, χωρίς τη συχνή παρουσία του στις δομές υγείας, ειδικά λόγω των νέων συνθηκών, κρίνεται αναγκαία και σωτήρια.
Η εφαρμογή ThessHF για smartphone ή tablet (προς το παρόν μόνο σε λογισμικό android) είναι μία υπηρεσία υπενθύμισης και εκπαίδευσης, ένα «προσωπικό ημερολόγιο» κάθε ασθενούς με καρδιακή ανεπάρκεια. H εφαρμογή αυτή στοχεύει στο να αποτελέσει ένα ψηφιακό βοηθό, που θα δώσει δύναμη και υπευθυνότητα στον ασθενή, ώστε να διαχειρισθεί αποτελεσματικότερα τη νόσο του. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της εφαρμογής ξεκίνησε το 2018 και συνεχώς εξελίσσεται από τους Κωνσταντίνο Μπακογιάννη, Αναστάσιο Τσαρουχά, Δημήτριο Μουσελίμη, Ευστράτιο Θεοφιλογιαννάκο και Βασίλειο Βασιλικό, μέλη του Ιατρείου Καρδιαγγειακής Πρόληψης και Ψηφιακής Καρδιολογίας της Γ’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του ΓΝΘ Ιπποκράτειο. Ήδη έχει διατεθεί και χρησιμοποιείται πιλοτικά από ασθενείς του Ιατρείου Καρδιακής Ανεπάρκειας της Γ΄ Καρδιολογικής Κλινικής ΑΠΘ με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Μπροστά στις προκλήσεις των καιρών, καθώς οφείλουμε να ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, θεωρούμε ηθικά και επιστημονικά επιβεβλημένο να διατεθεί η εφαρμογή ως η ελάχιστη προσφορά σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.
Σε καμία περίπτωση η εφαρμογή δεν υποκαθιστά τον θεράποντα ιατρό, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνον επικουρικά και να συμβάλλει στη βέλτιστη διαχείριση της συνολικής κατάστασης του ασθενούς.
Η εφαρμογή διατίθεται μέσω της ιστοσελίδας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (www.hcs.gr) ή της ιστοσελίδας της εφαρμογής (www.thesshf.com).
Ο Δ/ντής της Γ’ Καρδιολογικής Κλινικής ΑΠΘ του ΓΝΘΙ,
Βασίλειος Βασιλικός.
Το Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης “Ιπποκράτειο” ανακοινώνει ότι στα πλαίσια της αντιμετώπισης της πανδημίας για τον κορωνοϊό Covid-19 και από την Πέμπτη 26/3/2020,
δημιουργείται από τους Ψυχολόγους και τους Παιδοψυχιάτρους του Τμήματος, τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης με αντικείμενο την ψυχολογική υποστήριξη παιδιών, εφήβων και των οικογενειών τους.
Προτείνουμε στη διάθεση του κοινού τις τηλεφωνικές γραμμές 2313312417, 2313312479, τις καθημερινές Δευτέρα έως Παρασκευή και στις ώρες 10:00 πμ – 14:00 μμ.
Στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Ιπποκράτειο και λόγω της ανάγκης εφαρμογής των μέτρων ελέγχου για τον περιορισμό της διασποράς του Covid-19, αναστέλλεται από Τρίτη 17 Μαρτίου 2020 και για όσο χρονικό διάστημα κριθεί αναγκαίο, η λειτουργία των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων του Παθολογικού, Χειρουργικού και Ψυχιατρικού Τομέα του Νοσοκομείου.
Από την παρούσα εξαιρούνται:
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
Η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Ιπποκράτειο εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για το θάνατο του σπουδαίου ιατρού, επιστήμονα και αγωνιστή της διάδοσης δωρεάς οργάνων, Ιωάννη Φούζα.
Διατέλεσε Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων του Νοσοκομείου, Καθηγητής Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων του Α.Π.Θ. και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων.
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους συγγενείς και στους οικείους.
ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο Ψυχιατρικό Συμπόσιο που διοργάνωσε το Ψυχιατρικό Τμήμα του ΓΝΘ “Ιπποκράτειο” στις 07 & 08 Φεβρουαρίου 2020, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας.
Το συμπόσιο υλοποιήθηκε χωρίς εμπορικές χορηγίες στο χώρο του νοσοκομείου, με ελεύθερη δωρεάν συμμετοχή.
Περιελάμβανε διαλέξεις, στρογγυλά τραπέζια και κλινικά φροντιστήρια, όπου εξετάστηκε εξονυχιστικά η αιτιολογία της Επιθετικότητας και οι εκδηλώσεις της, ενώ παράλληλα, προτάθηκαν μέθοδοι διαχείρισης του φαινομένου.
Στο Συνέδριο χορηγήθηκαν 16 Μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (CME-CPD credits) από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.
Στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο» και στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, διοργανώνεται στις 07 & 08 Φεβρουαρίου 2020 το 1ο Συμπόσιο του Ψυχιατρικού Τομέα, με θέμα: Το φαινόμενο της Επιθετικότητας. Μια πολυπρισματική προσέγγιση.
Οι εργασίες θα λάβουν χώρα στο αμφιθέατρο ”Π. Μεταξά” και στις αίθουσες διδασκαλίας του Νοσοκομείου.
Θα εξετασθεί Βιοψυχοκοινωνικά η αιτιολογία της Επιθετικότητας και οι εκδηλώσεις της και θα προταθούν μέθοδοι διαχείρισης του φαινομένου.
Το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί χωρίς εμπορικές χορηγίες και με ελεύθερη δωρεάν συμμετοχή.
Στον ακόλουθο σύνδεσμο του συμποσίου https://globalevents.eventsair.com/fainomenoepithetikotitas/register/Site/Register μπορείτε να βρείτε τη φόρμα συμμετοχής, με όλες τις σχετικές πληροφορίες και τα στοιχεία επικοινωνίας.